Vizuális élményeim tárháza

Na Mit Láttam

A Hajsza (The Fall) a valósággal riogat, ráadásul elég jól

2015. szeptember 29. - pourushka

Jól árnyalja mennyire bejövős a Hajsza (The Fall), hogy eléggé meg voltam róla győződve, hogy skandináv remake, holott dehogy. Csak szimplán sötét, esős, hidegrázós és rohadtul izgulós, kriminális sorozat. Van benne The Killing-i sötétség, Broen-i (A híd) nyomozás, hannibali gonoszság, egy kis dexteri leleménnyel, igazságszolgáltatói mentalitás és pofátlanság elegyével fűszerezve, mindezt meghintve a gyilkos elmék legjobb pillanataival (amiből mondjuk olyan sok nincsen). 

hajsza_the_fall.jpg

Alapsztori spoilermentesen: adott egy ébredező sorozatgyilkos, Paul Spector - Jamie Dornan (kiléte a nézők számára azonnal ismert), akiről nem csak azért nem gondolnánk semmi rosszat, mert olyan tökéletesen rendezett életűnek tűnik: kétgyermekes családapa és férj ráadásul értelmiségi munkakörben, hanem leginkább azért, mert gyönyörűen sportos testű, szexi, magas és arcra is minimum előnyösnek mondható. Ez pedig - én is tagadnám de - nagyon összezavaró tud lenni: mert bár fejben vágjuk, hogy a világ nem annyi, hogy ami szép, feltétlenül jó, és ami csúnya, az lehet csak rossz, de valahol legbelül faék egyszerűséggel pontosan így gondoljuk.

csaladapa_hajsza_paul_spector.jpg

paul_spector.jpg

A gonosz ellenpontját a nyomozónő, Stella Gibson - Scully Gillian Anderson - testesíti meg, aki idővel derül ki, mennyiben ellentéte és mennyiben tükörképe a kriminális elmének. Gillian Anderson jól hozza a kemény, független női karaktert, mégis én valamiért még most sem tudom kedvelni :(

Minden film/könyv/sorozatból szerzett sorozatgyilkos tudásom összecseng a Hajszával, megtestesíti a tudott információk körüli zsigeri félelmemet, teszi ezt ráadásul annyira zseniálisan építkezve, és mutatva be olyan reálisan a vadászatot (minden értelemben), hogy a libabőr garantált. Sőt ehhez még a nézői vadászösztönöket is élesítik azáltal, hogy a környezeti hangokat felerősítik.

A sorozat szándékosan nagyon törekedik a reálisságra, ez pedig érződik is rendesen, hiszen - vallom én is - mi félelmetesebb dolog van, mint a valósággal ijeszteni. Ezzel vág egybe, hogy Paul Spector karakterét egy valós sorozatgyilkosról, a BTK (Bind, Torture, Kill, azaz megkötözni, megkínozni, megölni) Killerről: Dennis Raderről mintázták.

hajsza_the_fall_gif.gif

Érdekes infó, hogy Jamie Dornan eredetileg az egyik nyomozó szerepére érkezett a castingra, aztán szerencsére Paul Spectorét kapta meg. A felkészüléshez pedig a (gondolom a korai) Dextert nézte.

A másik ijesztően hatásos lépése ebbe az irányba a Hajszának a látókör kiszélesítése a környezet (családok, munkahely, nyomozás .. ) képbe kerülésével. Látni a Paul körüli dolgokat meglepő módon sejtő és semennyire se sejtő családtagokat, az áldozatokat hétköznapi életükben, a véletlenek szerepét, na ez helyezi át a sorozat cselekményét leginkább a nézői realitásba.

Az első évadot (5 x egyórás részt) sikerült egy este alatt abszolválni, méghozzá játszi könnyedséggel. És nem azért, mert azonnal berántott, vagy mert annyira lenyűgözött volna az első rész vagy maga a téma, a nyomozás, a szereplők, hanem pont azért az alattomossága miatt, ahogyan észrevétlenül bekúszott a bőröm alá, hatása alá kerített, onnan pedig egy tapodtat sem engedett.

Kategóriám rá:

kötelező ajánlott  - rendben van - szórakozásból - nem kéne - tilos

A bejegyzés trackback címe:

https://namitlattam.blog.hu/api/trackback/id/tr917811406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása