Vizuális élményeim tárháza

Na Mit Láttam

Kamaszkorunk kedvenc középiskolás sorozatai

2015. október 13. - pourushka

Ki ne gondolna vissza jó szívvel a gimis, ifjúsági sorozatokra? Azokra az intrikában és szerelmekben gazdag, könnyed, az élet "nagy" kérdéseit tinédzser fejjel feszegető, főként iskolákra lokalizált, minimum 5-10 évvel idősebb színészekkel játszó sorozatokra? Amikért akkoriban - letöltés és feliratra várás helyett - hétről hétre, napról napra ültünk le műsorújság szerinti pontossággal a TV elé?

Mennyire más korszak volt az még. Talán minden ott kezdődött, és a gimis sorozatok kövezik ki az utat a sorozatfüggés világa felé. 

A középiskolássorozatok mindegyikében közös, hogy a játékteret leginkább a barátok-iskola-család háromszög jelenti, élményekben és akciókban dús, világot megváltó szándékú főszereplők életét követhetjük végig, az események pedig bájosan, könnyeden tálaltak, és valami vágyott gondtalanság lengi körül. Közelebbről viszont, ennyire azért mégsem egyformák, ráadásul eléggé különböző mértékben rózsaszínek és emlékezetesek.

Szívtipró gimi - Heartbreak High 

Nem volt, és lehet, hogy azóta sincs az ausztrál Szívtipró giminél zseniálisabb középiskolás sorozat. 7 évadot (210 részt) élt meg, és mindig képes volt megújulni, helyszín vagy akár a színészgárda 80%-nak lecserélése árán is. Olyan emblematikus karaktereket alkotott: mint Nick Poulos, Peter Rivers vagy személyes legnagyobb kedvencem Bogdan Drazic.

A gimis sorozatokra jellemző rengeteg szerelmi vívódás, hierarchia harc mellett a Szívtipró gimiben drámából és tragédiákból is jutott ki rendesen. Hány sorozat fejezi be úgy az első évadát, hogy a kedvenc, helyes főszereplőjét megöli? Még, ha több mint 15 éve is láttuk, akkor is mindenki emlékszik arra a sokkra, amit az ominózus boxmeccs alatt átélt. (És nem ő volt az egyetlen értelmetlen halált halt karakter.)

600full-heartbreak-high-photo.jpg

A Szívtipró gimi kifejezetten érzékeny volt a keményebb problémákra, és törekedett is valósan ábrázolni őket. Volt tanár-diák szerelem, bullying, drogproblémák, étkezési zavarok, tiniterhességek, átmeneti hajléktalanság, bűncselekmények ... Eseményileg valós, nem csak tinédzsereket érintő problémákat hoztak be a sorozatba, téve ezt  persze nem dokumentum film hitelességgel, de kellő részletességgel, és fejet nem elfordítva. Külön pirospont, hogy nem csak kifejezetten előnyös küllemű szereplőket foglalkoztak (gondoljunk csak Charliera vagy Melaniera ..). 

heartbreakhigh.jpg

Akkoriban részről részre izgultam végig, és ha mostanság belefutok (utoljára az m2-n hajnal 5kor), akkor is jobb elfoglaltság hiányában nagy eséllyel megnézem.

IMDB score: 7,9
Rózsaszín score: 5
Emlékezetesség score: 10

Beverly Hills 90210 

Ez a(z új folytatás nélkül) 10 évadot megélt sorozat vitathatatlanul korának meghatározó alkotása. Igazán amerikai, könnyed, kavarás központú, maximálisan belterjes kapcsolatrendszerű, gimis-Melrose Place. Populáris sorozat volt, és nem csak a tévében. Nem tudom, ki találkozott a történettel könyv formában, én olvastam két részt is :D

beverly_hills_90210_huffp.jpg

A sorozatot nehéz egységesen bemutatni, ugyanis kétféle időszámítás létezik: Brenda előtti és utáni (más fórumokon is hasonló véleményeket olvastam erről). Jómagam csak Brenda távozásáig szerettem a sorozatot. Egyrészt azért pont odáig, mert a Dylan szerelmi vonalon nálam egyértelműen ő volt a nyertes Kellyvel szemben, nekik kellett volna összejönni. Ez viszont nem valósulhatott meg, ugyanis Shannen Doherty kiutáltatta magát ebből a sorozatból is. Pontosabban a negyedik évadzáró forgatásán sikerült egy nem bejelentett, drasztikus hajvágással elérnie, hogy menesszék. Brenda távozását követően további alapkarakterek is elhagyták a sorozatot, ezzel párhuzamosan pedig a fennmaradó űrt a producer apukás, nem oly tehetséges Tori Spelling színészi játékával igyekeztek betölteni, a történet idővel önismétlő lett és ellaposodott, és egyre inkább vált érdektelenné.

A sok bulvár mellett azért nem tagadható, hogy dráma is volt a Beverly Hills 90210-ben: Scott Scanlon, akinek neve nem, de a fegyver elsülése a második évadban emlékezetes maradt, ott volt még Brenda mellrák gyanúja, Dylan alkohol problémája, a rossz apafigurák, tiniterhesség .. Mégis, mindez - akár a Szivtipró Gimihez képest is - ebben a sorozatban mélységektől mentesen lett tálalva.

IMDB score: 6,2
Rózsaszín score: 7,5
Emlékezetesség score: 7 

Dawson és a haverok - Dawson's Creek

Második nagy kedvenc gimis sorozatom, a felsoroltak közül talán legdidaktívabb, de biztosan a legtöbb és leghosszabb párbeszédekkel operáló darab a Dawson és a haverok volt. Egy olyan gimis sorozat, ami kifejezetten nagy hatással volt nézőire. Sokan nőttek fel együtt ezekkel a karakterekkel, képzelve bele magukat az ő problémáikba, szenvedve meg konfliktusaikat sajátként, hozva meg velük a nagy döntéseket, pl. Joeyét minden egyes alkalommal, és biztosan sok lány vágyott ennek a sorozatnak köszönhetően olyan meleg barátra, mint Jen Jackje.

dawsons_creek.jpg

Az élményes, átélős karakter mellett egyaránt hangsúlyos a sorozat megosztó mivolta is, legyen szó szereplők megítéléséről vagy (szerelmi) döntésekről. Vegyük például a sorozat leginkább ilyen kérdését, Joey nagy döntését: az első barát-szerelem az igazi szerelem is, vagy az első érettebb szerelem az? Nem biztos, hogy mindenki úgy döntött volna, mint Josephine Potter.  A Spielberg-mániás, túlgondolós és túlproblémázó Dawson hiszem, hogy sokakat kergetett ki a világból, de kb. ugyanennyi szívet is rabolt el örökre a nagy oroszlánfejével. Én #TeamPacey voltam minden pillanatban. James Van Der Beek nézésétől és járásától is még sokáig kivert a víz. Egészen A vonzás szabályai megnézéséig (Rock and roll), azóta meg persze a Don't Trust the b****-ben Jamesként, a Dawson karakteréből kitörni nem tudó, bunkó sztárt hozó alakításával meg már meg is szerettette magát.  

dawsons-creek_joey_pacey_dawson.jpg

A Dawson és a haverok igazán tudott ríkatni, szívet melengetni, lázban tartani a tini nézőket, soundtrackje pedig pont olyan bájos volt mindig, mint maga a sorozat. Legjobb hatása, hogy példát mutatott arról, milyen fontos is a kommunikáció, hogy a problémák megosztása nem tesz senkit gyengévé, a jó barátok pedig aranyat érnek, de tenni is kell értük. 

Plusz, ennek a sorozatnak szinte minden szereplője ma is aktív és sikeres színész, sokan játszanak most is sorozatban. Megragadnám az alkalmat, hogy kettejüket most ajánló szándékkal kiemeljem: Joshua Jacksont a The Affair-rel, Katie Holmest pedig a Ray Donovanért. 

IMDB score: 6,5
Rózsaszín score: 7
Emlékezetesség score: 9

Kaliforniai álom (California Dreams) 

Rengeteg emlékkel nem rendelkezem erről a sorozatról. Csak annyi van meg, hogy volt valami középiskolás baráti társaság, ahova újként, srácok szemszögéből riválisként érkezett egy zenész, 'helyes srácnak' szánt karakter, aki előbb a csapatból a barna, majd pedig a szőke csajjal jött össze. Idővel a kezdeti ellentétek ellenére jól összebarátkoztak a sráccal, a vicces alacsonyabb gyerek is. Együtt zenélgettek, meg a strandon lógtak sokat. Benyomásban még az maradt meg, hogy sablonosabb, teátrálisabb, nem túl valósághű sztorija volt, meg persze nem is túl bonyolult. 

california_dreams.jpg

A sorozatplakát eléggé hozza az emlékeimet, ha szörfdeszka helyett egy szintit ölelgetnének, akkor már a megtestesülése lenne :)

IMDB score: 7,1 (!!!)
Rózsaszín score: 10
Emlékezetesség score: 2

A narancsvidék (The O.C.) 

A legkevesebb részt ebből a gimis sorozatból láttam, mégpedig azért, mert nem tudott behúzni sem a történetével, sem a karaktereivel. Szereplők terén azért lehetett volna ez máshogy is, hiszen az életben is akkor párt alkotó Rachel Bilson+ Adam Brody (Summer - Seth) párosát elég szimpatikusnak, meg szerethetőnek találtam, Mischa Barton (Marissa) viszont kifejezetten taszított, Ben McKenzie (Ryan) megkedvelésére is a Southlandig kellett várni (de megérte).

the_oc_narancsvidek.jpg

Történet szinten a problémát abban találom utólag, hogy A narancsvidék zavaróan túl gazdag és kiváltságos kölykök világában játszódott. Ezzel a felső osztálybeli világgal pedig semennyire nem sikerült azonosulnom. Távoli és csekély emlékeim alapján az maradt csak meg, hogy ebben a sorozatban tényleg szinte minden a pénz és az aktuális kavarások, családi botrányok körül mozgott. és nagyon sekélyes volt, kivétel a Seth-Summer páros.

Ettől függetlenül, ha a privát listámról a The O.C. lemaradt, innen nem hagyhatom le.

IMDB score: 7,5 (!!!)
Rózsaszín score: 7
Emlékezetesség score: 5

Az első csók (Premier Basiers)

Ausztrálián kívül Franciaország is szerepelteti magát ezen a listán a klasszikus, a 318 részt és két folytatás sorozatot is megélt alkotásával: Az első csókkal. Ha tartalmilag nem is sokra emlékszünk ebből a sorozatból, de a neveken túl biztos beugrik Anette nyivákoló beszédhangja. De tényleg mennek a nevek? Akkor ki kicsoda a képen?

photo-elso-csok.jpg

Megoldás balról jobbra: a negatív karakter: Isa, a jóképű zsivány: Luc, Helene (az Helene és a fiúkból), Anette szerelme Gerard úr, meg persze neje: Marie, tőlük jobbra kisebbik lányuk Justine (a nagyobb ugyebár Helene), mellette első szerelme, a francia Dawson: Jerome, aztán jön az emlékeimben élőnél sokkal szebb Anette, jobb szélen pedig az ő idegesítő pasija, Francois.  

Mellékebb szerepekben játszott még a jónő Virgine, az egyszerre beszélő szőke ikrek: Suzy és Suzon, Deborah (aki fogalmam sincs ki volt), és persze nagyon sokan mások.

Cselekményében első szerelmekről, első barátságokról és első csókokról szólt ez a habkönnyű, kicsit bugyutácska, de szerethető ifjúsági sorozat, középpontban egy mintacsaláddal, ahova a szereplők közül mindenki tartozni akart, és valamennyire tartozott is. De hogy pontosan mitől működött ez a család, annyira élesen szintén nincs meg, de arra emlékszem, hogy az apa, az író Gerard úr nagyon igazságos karakter volt, akinek mindenkire volt ideje, és mindenkihez volt egy jó szava, tanácsa. A srácok se voltak különösen banditák, leginkább valami kávézóba jártak el,  legnagyobb függőségük a zenegép és az édességek iránt volt.

A első csók nem foglalkozott se mélyen, se sekélyesen olyan drámai problémákkal, mint például a fentebb említettek többsége, inkább csak a családi és baráti kapcsolatokra összpontosított. És habár ennek se volt eget rengető eseményláncolata, de a Kaliforniai Álmoknál jóval karakteresebb, emberibb volt. Talán az elmaradt magasságok és mélységek miatt nem emlékszem sokra a történetből, visszagondolva saját gimis koromra is biztos nagyon sok történés tűnt el, csak a valamiért lényeges maradt meg. Ahogy ebben a sorozatban is, ahol a lényeg nem a történésekben volt.

IMDB score: 4,9 :(( 
Rózsaszín score: 10
Emlékezetesség score: 4,5

Ha nem is látszik Index felületen, de itt, a blogon lehet szavazni arról, nektek melyik a kedvencetek ezek közül.

online polls

 

A bejegyzés trackback címe:

https://namitlattam.blog.hu/api/trackback/id/tr307897284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.10.14. 16:44:25

Föleg, hogy a gimis filmeket 30+ os szereplökkel játszatták. OMG...

Make Valamit · http://make.blog.hu 2015.10.14. 17:17:56

A "Parker Lewis sohasem veszít" fájdalmasan hiányzik a nyálas amcsi kamasz sorozataid közül. :) Főleg emlékezetes amikor Kubiac-ot a Vészhelyzetben, Parkert meg a Csillagkapuban ismeri fel az ember :)

piripintyó 2015.10.14. 19:15:20

A Parker Lewis a legjobb sorozat volt anno, ma is imádom :) fentebb felsoroltak közül pedig egyértelműen a California Dreams volt a kedvencem

yaksi 2015.10.14. 19:18:36

A Kaliforniai álom lemaradt a szavazásról!!

pourushka · http://namitlattam.blog.hu/ 2015.10.14. 19:41:03

@yaksi: sajnos, mire észleltem a hibát, már értelmetlen lett volna kijavítani

Dr_utcai_arcos 2015.10.14. 22:15:02

Sajna nagyon keveset ért/élt meg a Northwood, az akkor még tini Lochlyn Munro-val és Brigitta Dau-val ( <3) akinél akkoriban kevesebb gyönyörű nő volt a képernyőn. A BH-ből csak 2 könyv volt, kötelező volt megrendelni a Könyvklubból :). A Heartbreak H. érdekes volt, Nick és Steve elég gyors kiírása a sorozatból talán a cselekményt akarta megkavarni, de amikor már Bolton és Rivers lett a pozitív figura, háát, az már kicsit durva volt. (Jody dala még ma is ott figyel a telefonon -amit kiadtak a nagy adóra- és Matt behozása is jó ötlet volt. ) (Baszki, miért emlékszem én ennyi szemétre?? Esküszöm, meg se nyitottam az Imdb-t. És ott volt még Danielle, Rose és Con :). Lol. Ja, és hogy a SULI!!!!-t nem tetted be a listába, az sajna agyonvágta az egészet :(.

Phteven 2015.10.14. 23:05:41

Tényleg nézte bárki is ezeket az izéket?

Dr_utcai_arcos 2015.10.14. 23:15:44

@Phteven: Nem, már 14 évesen is Dosztojevszkijt olvastunk és Spectrumot néztünk. (Tényleg képes valaki állandóan hülyeségeket kérdezni?)

lavór 2015.10.15. 09:00:50

Elég fiatalka a blogszerző. :)

eßemfaßom meg áll 2015.10.15. 09:31:28

Jut eszembe, valaki nem tud az interneten fellelhető szinkronos vagy feliratos Parker Lewisról?

Klown 2015.10.15. 09:48:58

@Make Valamit: Ehh, elvetted a kenyeremet! Ezt akartam volna írni pont! :)

MrMojo 2015.10.15. 09:53:21

Californiai álomra miért nem lehet szavazni?
Rohantam haza a suliból, hogy ebéd közben nézzem, és én is szóló gitáros, motoros rossz fiú akartam lenni...
:-DDD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.15. 10:06:00

@MrMojo: így van, messze a legjobb volt az összes közül!

fregattfőhadnagy 2015.10.15. 13:05:11

Igen, a Suli és a Parker Lewis nagyon hiányzik a listából... Talán ide sorolnám még a Helene és a fiúk meg a Kadétok és kollégistákat, bár ezek nem amerikai sorozatok voltak, utóbbi meg nem is gimisekről szólt. ;)

fregattfőhadnagy 2015.10.15. 13:07:37

@fregattfőhadnagy: Ja, ott van Az első csók, mea culpa!

pourushka · http://namitlattam.blog.hu/ 2015.10.15. 13:47:41

@Dr_utcai_arcos: sok hasonló "szemétre" emlékszünk szerintem többen is. pl. most is belepirulok, ha belegondolok, hogy mindkét BH könyvet olvastam :))

pourushka · http://namitlattam.blog.hu/ 2015.10.15. 13:54:04

@fregattfőhadnagy: A suli és a Parker Lewis is ismerethiány miatt nincs a listán :( . Pedig az imdb-s összehasonlításban ezek nyertek volna.
A listán nem csak amerikai sorozatok vannak, Az első csók mellett a Szívtipró gimi sem amerikai.

fregattfőhadnagy 2015.10.15. 15:17:02

@pourushka: Igaz, végre értelmet nyert nálam a "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" mondás. :)
süti beállítások módosítása